Tapahtumat

Esitelmätilaisuudet pidetään Ravintola Ostrobotnian tiloissa, Museokatu 10 Helsinki

Tilaisuudet ovat avoimia, ei ennakkoon ilmoittautumista. Tilaisuuksissa myytävänä kannatustuotteitamme. Maksu käteisellä tai MobilePay.

Osallistumismaksu salivuokraan 5 € peritään jokaiselta, Ostrobotnia huolehtii maksuista kabinetin ovella, korttimaksu mahdollista.

Esitelmätilaisuuksissamme on kuvaus- ja äänityskielto ilman erillistä, puheenjohtajalta ennakkoon saatua kirjallista lupaa. AKS:n käyttöön sen omissa tilaisuuksissa otettua kuvamateriaalia voidaan käyttää AKS:n omissa julkaisuissa ilman eri ilmoitusta. Osallistumalla tilaisuuteen hyväksytte tämän käytännön.


Syyskausi alkaa 21.9.2024 klo 11.00 vietettävällä Heimoveteraanien muistopäivän tapahtumalla, kun jatkosodan päättymisestä tulee 19.9.2024 kuluneeksi 80 vuotta.

Kunnianosoitukset itäkarjalaisten ja inkeriläisten heimoveteraanien muistomerkillä Töölössä.

Kunnianosoitusten jälkeen pieni kahvikonsertti Ostrobotnialla, muistomerkiltä tilaisuuteen linja-autokuljetus.

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet täältä.

Kuva: Vesa Määttä

Arkkitehti Yrjö Sormunen on suunnitellut Helsingin Töölössä sijaitsevan heimoveteraanien muistomerkin. Heimoveteraaniyksiköt muodostettiin jatkosodan (1941-44) aikana vapaaehtoisista Suomen puolustusvoimiin siirtyneistä inkeriläisistä ja itäkarjalaisista.

Muistomerkki on tehty Karjalan punaisesta graniitista ja korkeudeltaan se on 1,9 metriä. Kiveen on kirjoitettu teksti: 1941-1944 jatkosodassa Suomen armeijassa taistelleiden 2500 itäkarjalaisen ja inkeriläisen muistolle.

Muistomerkkihankkeen alullepanijat olivat Inkeriläiset ja karjalaiset heimoveteraanit ry ja Suomen Sotaveteraaniliitto ry. Hankintakustannuksista vastasi keskeisesti Sotavahinkosäätiö, nykyiseltä nimeltään Turvallisuuden Tukisäätiö sr. Töölön muistomerkki paljastettiin 29.5.2007.

 

Kuva: AKS

AKS:n Perinneyhdistyksen vuosittaiset, säännölliset kunnianosoitukset ovat:

  • 6.12. Suomen itsenäisyyspäivänä (1917) Helsingissä Vanhankirkon puistossa sijaitsevalle Helsingin valloituksessa (1918) kaatuneiden vapaussotureiden muistomerkille
  • 24.2. Viron itsenäisyyspäivänä (1920) Helsingin Vanhankirkon puistossa sijaitsevalle Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisvapaaehtoisten muistomerkille
  • 12.5. J. V. Snellmanin syntymäpäivänä (1806) Snellmanin patsaalle Suomen Pankin edessä sekä AKS:n merkkihenkilöiden Bobi Sivénin, Reino Vähäkallion, Elmo Kailan, Vilho Helasen, Reino Arimon, Gunnar Laation ja Matti Lukkarin haudoille Hietaniemessä.
  • 19.9. jatkosodan päättymisen muistopäivää (1944) lähinnä seuraavana lauantaina Töölössä sijaitsevalle inkeriläisten ja itäkarjalaisten heimoveteraanien muistomerkille.

Hallituksensa päätöksellä AKS:n Perinneyhdistys osallistuu edellä mainittuihin sekä tapauskohtaisesti muihin veteraani- ja perinnejärjestöjen järjestämiin tilaisuuksiin joko omalla tai järjestöjen yhteisellä tervehdyksellä.