AKS Unkarissa - jo kolmannelle AKS:n jäsenelle Vitez-tunnustus
1.9.2024
AKS:n Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Lehtiö ja kaksi jäsentä, Pekka Hennala sekä Antti-Jussi Räihä (Vitez-jäsen jo aiemmin), olivat heimotyön juurilla kun Unkarissa, Gödöllön kaupungissa barokkilinnan kirkossa järjestettiin installointitilaisuus 31.8.2024. Seremonia alkoi roomalaiskatolisella messulla, jossa reilun sadan hengen seurueessa olivat 35 postulantin mukana Pekka Lehtiö ja Pekka Hennala saaden Vitez-arvon Habsburgien mahtisuvun jäseneltä. Järjestön Kenraali-kapteenina toimivan Josef Karl von Habsburg-Lothringen'in koko arvonimi on Hänen keisarillinen ja kuninkaallinen korkeutensa, Itävallan arkkiherttua ja Unkarin prinssi.
Organisaatio - ritarikunta - on perustettu Unkarin kuningaskunnassa vuonna 1920. Se lakkautettiin Neuvostoliiton käskystä 1945 ja siirtyi maanpakoon. Ruotsin hovi tarjosi suojan toiminnalle ja sekä sinne, että Portugaliin asettuneet unkarilaiset vitez-jäsenet ylläpitivät toimintaa yllä koko kylmän sodan ajan. Sittemmin ritarikunnan johto on siirtynyt Wieniin ja vitez-tunnustuksen saaneita henkilöitä asuu ympäri maailman painopisteen luonnollisesti kuitenkin säilyessä Unkarissa maana ja muualla asuvien osalta unkarilaistaustaisissa henkilöissä. Kaikkiaan vuoden 1945 jälkeen tunnustuksen saaneita on noin tuhat miestä ja naista - suomalaisia heistä on yhdeksän.
Rintamerkki on täynnä symboliikkaa ja muistijälkiä vanhan mantereen kulttuurista ensimmäisen maailmansodan ajoilta. AKS:n heimotyössä 1920- ja 1930-luvuilla olivat mukana paitsi Inkeri ja Itä-Karjala sekä Viro, myös Unkarin kansa ja historia. Arvomerkki perustettiin aikanaan 1920 sotilaallisista ansioista Unkarin hyväksi toimineille miehille arvostuksena annettavaksi mutta tänään se on osoitus saajansa historiallisesta tietoisuudesta ja historiankirjoituksen arvostuksesta sekä kristillisten arvojen kunnioittamisesta mutta myös aatteellisesta urheudesta kansallisia arvoja kohtaan. Maan nykypolitiikka ei kuulu millään tavalla Vitezin asiaan, eikä tässä historiallisia arvoja kunnioittavassa ja ylläpitävässä järjestössä saa politikoida.
Ei-unkarilaisina suomalaiset ja vaikkapa saman tunnustuksen tilaisuudessa saanut Albanian maanpaossa elävän kuningassuvun prinssi ei vanno valoja vieraille hallitsijoille ja ole siten ritareita tai alamaisia, vaan ovat mukana eräänlaisen kunnia-arvon saaneina.
Tilaisuus uutisoitiin Unkarissa mm. tässä julkaisussa, klikkaa linkkiä